Conditie Nederlandse bossen gaat vooruit.
Gepubliceerd op 12-07-2022
Dit is een van de conclusies naar aanleiding van de 7e Nederlandse Bosinventarisatie over de periode 2017-2021. Het Nederlandse bos wordt gemengder en gevarieerder. Voor het eerst sinds de metingen 80 jaar geleden zijn begonnen, zijn er bijvoorbeeld meer loofbomen dan naaldbomen waargenomen. Deze variatie in soorten is goed voor de biodiversiteit en maakt het bos beter bestand tegen klimaatverandering en ziektes.
Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De bosseninventarisatie bestaat al 80 jaar en geeft inzicht in de staat en ontwikkeling van de Nederlandse bossen. Hiervoor zijn op meer dan 3000 verschillende plekken metingen verricht.
De resultaten van dit onderzoek worden onder andere gebruikt om aan internationale verantwoordingsverplichtingen te voldoen, zoals de CO2-vastlegging voor het Klimaatakkoord van Parijs. Gebleken is dat de houtoogst nu gemiddeld de helft is van het totaal volume dat bijgroeit. Zo blijft de netto CO2 vastlegging stabiel.
De gezondheid van de Nederlandse bossen is een meer recent zorgenpunt. Met namen de es heeft het moeilijk; 70% van het volume is aangetast met essentaksterfte. Daarnaast heeft droogte geresulteerd in een sterfte van de fijnspar. Op dit punt moet beslist nog een slag gemaakt worden. Het goede nieuws is dat veel monotone bossen gevarieerder zijn geworden; met meer boomsoorten, meer ondergroei en met meer dood hout.
Mede ingegeven door de Bossenstrategie zal de komende jaren gaat flink ingezet worden op bosuitbreiding en het voortgaand vitaliseren van bestaand bos. De eerste resultaten zijn dus goed maar er is nog veel werk te verzetten. Nederland heeft ongeveer 370.000 ha bos en volgens de Bossenstrategie moet dit volume zijn toegenomen met netto 10% in 2030.
(bron LNV, Wageningen Research - https://bit.ly/3NVpWZv)